Amersfoort
SBO Michaëlschool
Conclusie jury
De jury is van oordeel dat sbo Michaëlschool het predicaat Excellente School voor speciaal basisonderwijs toekomt.
De jury is onder de indruk van de manier waarop sbo Michaëlschool een positief pedagogisch klimaat creëert en onderwijs en zorg met elkaar verbindt. Hierdoor is de school in staat haar leerlingen optimaal te laten leren en zich te ontwikkelen. Deze werkwijze kan als voorbeeld dienen voor andere scholen.
De school verbindt onderwijs en zorg op een aansprekende wijze met elkaar
In het excellentieprofiel van de school is de verbinding van het onderwijs en de zorg met elkaar een nieuw element. De basis hiervoor is de jarenlange werkwijze met het programma Positive Behavior Support (PBS) en de Kanjertraining. Dit zorgt voor structuur en rust in de school, waardoor er ruimte ontstaat voor de doorontwikkeling van het profiel.
Door intensieve individuele behandeling van de problematiek bij de leerlingen in een schoolse setting aan te bieden, komt de school nog meer tegemoet aan de individuele ondersteuningsbehoefte van elke leerling. De school werkt intensief samen met externe deskundigen, zoals de medewerkers van de zorginstelling ’s Heeren Loo. De jury kon tijdens het schoolbezoek kennismaken met deze aanpak. De jury was onder de indruk van de rust in de school en de vele interventies die de school de leerlingen en de ouders aanbiedt
De school genereert meetbare, zichtbare en merkbare opbrengsten
De opbrengsten van dit profiel zijn meetbaar, zichtbaar en merkbaar in de school. Het aantal incidenten is verminderd en door een nauwgezette registratie weet de school haar aanpak voortdurend aan te passen. De school heeft de ambitie om goede leerresultaten te bereiken en heeft daarvoor eigen normen vastgesteld. Zij genereert een goede uitstroom naar een vervolgschool.
Er is een gedegen systeem van kwaliteitszorg
De school heeft haar kwaliteitszorg goed op orde met een uitgebreid systeem van kwaliteitskaarten. De deskundigheid van het team heeft alle aandacht en ook op dat gebied werkt de school goed samen met anderen. Ouders en leerlingen hebben veel waardering voor de werkwijze en de aanpak van de school en weten dit op een aansprekende wijze te verwoorden.
De jury is van mening dat de ervaringen van sbo Michaëlschool veel andere scholen kan helpen om hun werkwijze aan te passen en te verbeteren.
Bekijk de schoolkaart van SBO Michaëlschool en download het juryrapport.
Farel College
Conclusie jury
De jury is van oordeel dat het Meerwegen College, locatie Farel College het predicaat Excellente School 2022-2025 voor havo toekomt.
De jury is onder de indruk van de zelfstandigheid die leerlingen wordt aangeleerd en de begeleiding die hieromtrent is ontwikkeld. De begeleiding is gericht op het ontwikkelen van intrinsieke motivatie! Door het cyclisch leren als uitgangspunt te nemen werkt de school voortdurend aan verdere implementatie en ontwikkeling van het excellentieprofiel.
De aanpak van het excellentieprofiel is in de volle breedte van de school merkbaar en wordt gedragen door leerlingen, medewerkers en ouders. Leerlingen voelen zich merkbaar betrokken bij hun school en kunnen goed reflecteren op hun eigen ontwikkeling. Er is sprake van een zeer goede relatie tussen leerlingen en medewerkers. Deze cultuur realiseert veiligheid waarin het normaal is om op jezelf en je eigen ontwikkeling te reflecteren.
Op de school heerst een kwaliteitscultuur vanuit een heldere visie op ‘onbegrensd leren’, die ook in het schoolplan is verwoord. Ten opzichte van een aantal jaar geleden observeert de jury hierin ook een duidelijke ontwikkeling richting het centraal stellen van de leerling in de organisatie van de school. Leerlingen, ouders, medewerkers en schoolleiding werken geregeld samen om de kwaliteit op de school te bewaken en te verhogen.
Ook is de school actief in de regio, bijvoorbeeld binnen het eigen bestuur als voorbeeldschool voor leerlingportfolio’s. Er wordt door zowel leerlingen als medewerkers waarde gehecht aan het vervullen van een maatschappelijk betrokken rol in diverse projecten.
De jury heeft ervaren dat het excellentieprofiel breed gedragen, goed doorgevoerd en effectief voor leerlingen en hun omgeving is en daarom is de jury van mening dat het Farel College het predicaat Excellente School toekomt. Daarbij kan de school een voorbeeld zijn voor andere scholen.
Bekijk de schoolkaart van het Farel College en download het juryrapport.
Openbare basisschool 't Spectrum
Conclusie jury
De jury is van oordeel dat Openbare basisschool (Obs) ‘t Spectrum het predicaat Excellente School 2023-2026 voor primair onderwijs toekomt.
De jury is onder de indruk van de wijze waarop ’t Spectrum voor een complexe en diverse leerlingenpopulatie een breed aanbod realiseert. Ze doet dit in samenwerking met de ouders en met verschillende externe partners. Obs ’t Spectrum kan als voorbeeld dienen voor andere scholen.
Het excellentieprofiel van de school ‘Kansrijk onderwijs: voor deze leerlingen in deze wijk’ geeft aan waar de school zich op richt. ’t Spectrum heeft een schoolweging van 38,6 en is zich zeer bewust van haar leerlingenpopulatie en haar positie in de wijk. Vanuit die wetenschap creëert de school een aanbod waarmee ze kansenongelijkheid wil ombuigen naar kansengelijkheid. Dit aanbod is er zowel onder schooltijd als na schooltijd. De school werkt hiervoor nauw samen met een aantal partners. De verbinding met de wijk is zeer groot.
De school zet veel in om haar leerlingen in een goede leerstand te krijgen en het beste uit haar leerlingen te halen. De drive en passie bij de directie en het team zijn groot. Belangrijke en mooie initiatieven tot kansrijk onderwijs zijn in de afgelopen jaren genomen. Door een breed aanbod en een grote inzet op burgerschap weet ’t Spectrum een veilige plek te creëren voor de leerlingen, maar ook voor hun ouders. De school weet een samenhangend breed aanbod met grote impact te creëren voor de leerlingen, ouders, de wijk en uiteindelijk de samenleving. Een sterk doorleefde visie geeft richting aan de ontwikkeling van het onderwijs van ‘t Spectrum. De school is in staat om met verschillende activiteiten, zoals de Ta(a)lentklas en Plusklas, aan te sluiten bij de onderwijsbehoefte van de leerlingen. Met de Familieklas legt de school een verbinding met extra aandacht voor de leerling op school en thuis en worden de ouders gestimuleerd de leerling thuis te ondersteunen.
De jury wil de school aanmoedigen de effecten die ze wil bereiken verder te concretiseren, zodat ze nog meer kan focussen op de te behalen resultaten. Daarbij gaat het niet zozeer om cognitieve resultaten, maar ook om vaardigheden die de school wil bereiken, zoals het op een democratische manier nemen van beslissingen.
Tijdens de gesprekken met alle geledingen binnen de school kwam één woord steeds naar voren: SAMEN. “Door samen te werken bereiken wij het best mogelijke onderwijs voor onze kinderen.” Deze samenwerking zou nog verder kunnen gaan door het delen van kennis met scholen met een vergelijkbare leerlingenpopulatie.
Bekijk de schoolkaart van Openbare basisschool 't Spectrum en download het juryrapport.