Almelo
De Rietpluim
Conclusie jury
De jury is van oordeel dat so De Rietpluim het predicaat Excellente School voor speciaal onderwijs toekomt.
De Rietpluim hanteert naar het oordeel van de jury een relevant en breed excellentieprofiel, waarin de verschillende onderdelen samenhang vertonen en bijdragen aan de belangrijkste doelstelling van de school: een zo goed mogelijke doorstroming van de leerlingen naar het vervolgonderwijs.
De Rietpluim werkt als een speciaal expertisecentrum, voor leerlingen van vier tot en met zes jaar, al een reeks van jaren aan de vormgeving van het excellentieprofiel, gebaseerd op de theorie van de cognitieve leerpsychologie. Zij biedt een positief schoolklimaat waarin het welbevinden en de betrokkenheid van de leerlingen verbonden zijn aan het leerproces. De hele onderwijsomgeving sluit aan bij de behoeften van de leerlingen, waarbij men steeds kijkt naar wat het kind wél kan.
De school kent een heldere planning rond de te bereiken doelen van het excellentieprofiel op zowel de korte als de lange termijn. De school werkt stelselmatig en praktijkgericht nauw samen met partners uit het speciaal onderwijs, de jeugdzorg en het samenwerkingsverband passend onderwijs.
Bij de aanpak van het excellentieprofiel werkt De Rietpluim vanuit het Positief Educatief Programma (PEP), in feite een integrale aanpak gericht op vergroting van het welbevingen en de betrokkenheid van leerlingen. Hiertoe is het gehele team geschoold en begeleid door de Universiteit Twente. In nauw overleg met de ouders heeft de school gekozen voor een zestal kernwaarden waaraan leefregels zijn gekoppeld. De jury heeft deze tijdens een rondgang door de school ook aangetroffen in de gangen en lokalen.
Op basis van de uitgangspunten van de positieve psychologie is de zogenaamde heleschoolbenadering geïmplementeerd, waarin veel aandacht is voor de verhoging van het welbevinden, verbetering van de leerprestaties en vermindering van de gedragsproblemen.
Doordat De Rietpluim het gebouw deelt met jeugdzorgaanbieder Jarabee, is er ook een integraal aanbod van onderwijs en jeugdzorg mogelijk onder één dak.
De Rietpluim ziet op verschillende aspecten de positieve resultaten van de vormgeving van het excellentieprofiel. Hierbij gaat het onder meer om een daling van het aantal frustratiemomenten bij de leerlingen, waardoor er nauwelijks meer sprake is van forse escalaties. De doelgerichte activiteiten in de klassen sluiten veel beter aan bij de belevingswereld van de leerlingen en leiden tot meer effectieve onderwijstijd. De beschikbare data uit de volgsystemen van de school en de zich nog steeds positief ontwikkelende uitstroom- en bestendigingscijfers die de school nauwgezet bijhoudt, bevestigen dit beeld voor de jury.
De organisatie, planning en uitvoering van het excellentieprofiel maken integraal onderdeel uit van de schoolbrede en cyclische kwaliteitszorg van De Rietpluim.
De school hanteert jaarlijkse en meerjarige onderwijsplannen die periodiek worden geëvalueerd en bijgesteld.
Door middel van structureel uitgevoerde evaluatie-activiteiten en periodiek afgenomen tevredenheidsonderzoeken onder medewerkers en ouders, draagt de school zorg voor blijvende bijstelling en ontwikkeling van het excellentieprofiel.
Een belangrijk gegeven voor de jury is dat de aanpak en vormgeving van het excellentieprofiel zich in een reeks van jaren heeft ontwikkeld en een groot draagvlak kent in het gehele team van medewerkers.
De constructieve ondersteuning door bestuur, samenwerkingspartners, het samenwerkingsverband passend onderwijs en de overige schoolbesturen in de regio dragen bij aan de verwachting dat deze ontwikkeling zich in de toekomst kan voortzetten.
De Rietpluim ervaart, intern en extern, brede erkenning voor de wijze waarop zij het excellentieprofiel vormgeeft. De school investeert ook op verschillende manieren in het delen van de ervaring en kennis. De jury is van mening dat zij daarbij een goed voorbeeld en een inspiratiebron kan vormen voor collega-scholen en samenwerkingsverbanden in het brede onderwijsveld.
Bekijk de schoolkaart van De Rietpluim so en download het juryrapport.