Een jaar excellent onderwijs
Weblog
Toen ik maandagochtend 22 januari in Cuijk op basisschool De Waai het predicaat Excellente School mocht uitreiken, dacht ik even terug aan een jaar geleden. Toen was ik op de Simon Carmiggeltschool in Delft, die toen in het zonnetje gezet werd. Twee feestelijke gebeurtenissen, maar toch heel verschillend. Want elke Excellente school is dat op zijn eigen manier.
De periode tussen die twee uitreikingen is omgevlogen. Het jaar was doorspekt met gesprekken over goed onderwijs met bevlogen leraren, geestige leerlingen en enthousiaste ouders. De Waai krijgt het predicaat Excellente School voor het profiel Eigenaarschap van zowel leerlingen als professionals. De jury zag een gedreven en ambitieuze directie en dito team, die met voortvarendheid de gezamenlijk gedragen visie in de praktijk hebben gebracht. Natuurlijk is directeur Jack Daalmans trots: “Alle leerlingen doen hun voordeel met dit profiel. Wij zeggen hier: voor iedere leerling in iedere les een echte kans op succes.”
Trots
Die trots herinner ik me ook toen we op een regenachtige dag in het voorjaar van 2017 in dialoog gingen met kandidaat excellente scholenteams. In tweetallen kwamen collega’s uit het hele land om hun excellentieprofiel voor de jury toe te lichten. Gedreven interne begeleiders legden uit hoe je de doorwerking van het profiel overal in de school kon zien. Soms ging het over sport en gezondheid, een andere keer over burgerschap. De juryleden vroegen door en de scholen scherpten hun profiel aan.
Pittige discussies
De bezoeken aan de scholen in het najaar waren pareltjes. Zo kwamen we binnen op een school die een sluitende aanpak om leerlingen naar hun toekomst te begeleiden centraal had gezet. Die aandacht bleek meteen toen een onzekere, nieuwe leerlinge liefdevol werd opgevangen voor haar eerste gesprek op school. Dat zagen we vervolgens de hele dag terug. Of het nou ging over aandacht voor een leerling die moeite had met Engels of de ruimte die de leerlingenraad kreeg om eigen ideeën uit te werken. Pittige discussies over meerjarige kwaliteitszorg en de doorwerking van het profiel in resultaten ging niemand uit de weg.
Op naar de ronde van 2018
Na de bezoeken heeft de jury zich de afgelopen maanden gebogen over de vraag welke scholen zich echt onderscheiden. Wat is het fijn om vandaag te kunnen melden, dat er weer 49 scholen/schoolsoorten het predicaat Excellente School krijgen. Verspreid door heel Nederland zijn er nu 248 scholen die zich excellent mogen noemen. Dat is mooi, want er is altijd wel een Excellente school in de buurt. Ik kan het elke leraar aanraden eens op een Excellente school te gaan kijken! Zo’n bruisende onderwijsgemeenschap van leerlingen en leraren die een Excellente school is, verdient navolging.
5 uur live: aan tafel bij Daphne Bunskoek
Aan het slot van de dag waarop we 49 nieuwe predicaten uitreikten, vertelde ik aan tafel bij Daphne Bunskoek in het televisieprogramma 5 uur live op RTL4 over Excellente scholen en hun bijzondere profielen. Je kunt hier het fragment terugkijken.
Titia Bredée (juryvoorzitter Excellente Scholen)
Titia Bredée is voorzitter van het college van bestuur van Hogeschool iPabo. Eerder bekleedde zij managementfuncties bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en Avans Hogeschool.
Titia: “De passie om met je collega's samen het beste onderwijs aan leerlingen te willen geven, zie ik elke dag om mij heen op de scholen die ik bezoek. Passie die zich bijvoorbeeld vertaalt in mooie curricula, aandacht voor het kind met vragen over het heelal, begeleiding van de leerling met leerachterstanden, teambijeenkomsten over 21st century skills. Maar ook in de ontwikkeling van een gemeenschappelijke visie als team en school. Een visie die in alle activiteiten van het team kleur geeft aan juist die school. Die visie en passie voor het leren in combinatie maken een goede school excellent. Ik vind het een eer met de jury het predicaat Excellente School aan de scholen toe te mogen kennen.”